Lån og kort

Dette er banken ute etter å vite når du søker om boliglån

Det du bør vite, er at lønn og egenkapital er det absolutt viktigste når du skal søke om boliglån. Men det er også andre faktorer som spiller inn når banken avgjør hvor mye lån du kan få til å kjøpe en bolig. Det går ut på å se totaløkonomien og hvordan livssituasjonen din er. Bortsett fra at du må kunne klare å betale lånet ditt, må du også ha råd til mat og klær og kunne leve som normalt selv om renten skulle blitt høynet. Det er viktig også viktig å tenke over hvor din egen komfortsone på lånesum er, i tillegg til at du skal ha råd til å gjøre kjekke ting.

Dette vil långiver vite

Långiver spør gjerne om:

  • Har du fast inntekt? Er inntekten større en dine utgifter?
  • Hvor mye penger har du spart? (For eksempel i BSU)
  • Sitter du med andre lån?
  • Har du barn?
  • Skal du kjøpe bolig alene eller med andre personer?
  • Eier du bil?
  • Skal du refinansiere gjeld med smålån ?

Dersom alt dette er plankekjøring vil du få et tilbud fra långiver på hvor høy sum du kan låne. Dette kalles for et finansieringsbevis og med dette beviset vet du hvor mye du kan by i en budrunde på en bolig. Finansieringsbeviset er gyldig i 3 måneder, og kan fornyes når de tre månedene er passert. Får du ikke et boliglån nå, så kan du sammen med banken sette opp en spareplan som vil være tilpasset deg. Du og banken kan samtidig se på andre muligheter som kan bidra til at du når boligdrømmen.

Det er både enkelt og uforpliktende å søke om boliglån på flere av bankenes nettsider. Da benytter du BankID, på denne måten slipper du å lete fram lønnslipper og selvangivelse da den valgte banken henter ut dette fra Altinn. Etter relativt kort tid vil du få svar på søknaden fra banken. Du kan også gjøre dette fysisk i banken.

Hvor mye bør du låne?

Når du skal vurdere din egen betalingsevne bør du fokusere på hvor mye du, med stor grad av sikkerhet, kan regne med å ha som langsiktige stabile inntekter, som du kan benytte til å betale renter, gebyr og avdrag på lån. Banken ser på din samlede gjeld når betalingsevne blir vurdert og det bør du også gjøre i din beregning og vurdering.